hello nyár

Okoskütyük a gyereknek a nyári szünetben – néhány szabállyal mindenki jól jár

A mai gyerekek minden eddiginél több időt töltenek okos eszközeik társaságában. Játszanak, beszélgetnek, közösségi médiát, megosztó oldalakat használnak. Ha a szülő nincs résen, bizony az egész napjuk az okos eszköz bűvöletében telik. Igaz ez a nyári szünetre is, amikor főképp elharapózhat a kütyüzés, hiszen nincs oktatás, ugyanakkor a szülő dolgozik, így kevésbé ér rá odafigyelni.

Az okos eszközök ma már az életünk szerves részei, nincs is a használatukkal gond, mindaddig, míg az egészséges mértékű. Ha a gyerek másfajta játékokat is játszik, olvas, szabadba megy, tölt időt az online téren kívül is a barátaival, sportol, van kapcsolata a szüleivel, besegít a házimunkába és alszik is eleget, semmi gond nem lehet azzal, ha az ideje egy részében használ okos eszközöket. A lényeg az, hogy az arányok egészségesek legyenek.

Mit tehet ezért a szülő?

Biztosíthat alternatív programokat.
Természetesen nem lehet lefoglalni a gyerekeket a nap 24 órájában, de táborok, nyaralások, kirándulások, tennivalók vagy egyéb programok biztosítása segíthet abban, hogy a nyár nyomon követhető és mozgalmas legyen, és arra ösztönözheti a gyerekeket, hogy több időt töltsenek az interneten túli dolgokkal. 

– Vásárolhatunk strandbérletet, ahová a gyerekekkel együtt gyakran elmegyünk.
– Beírathatjuk nyári táborba, szakkörökre, foglalkozásokra, esetleg edzésre.
– Kitalálhatunk családi programokat: lehet közösen kirándulni, kertészkedni, társasjátékozni, de akár valami nagyobb horderejű közös családi projektbe is belevághatunk, például a gyerekszoba kidekorálásába. Elmehetünk közösen moziba, vásárolgatni vagy csak sétálni és fagyizni, miközben jókat beszélgetünk.
– Készíthetünk olvasmánylistát, kijelölhetünk könyveket, amiket a gyereknek el kell olvasni a nyár végéig. Az üzletközpont könyvesboltjában járva közösen is összeválogathatjuk a könyveket.

Összességében elmondható, hogy rengeteg tevékenység vonzza a gyerekek figyelmét, és segít abban, hogy maguk mögött hagyják a technológiát, a szülőnek csak fel kell ajánlani az alternatívákat.

Be kell állítani ésszerű szabályokat
Vannak helyzetek, amikor nagyon jól jön, ha le tudjuk az okos eszközökkel kötni a nyűgös gyereket – ilyen például egy hosszabb várakozás ideje valahol. Ám általánosságban törekedni kell arra, hogy a kütyük használatát ésszerű keretek közé szorítsuk.

– Legyen időhöz kötve az eszközök használata.
– Ügyeljünk rá, hogy minőségi, és koruknak megfelelő tartalmakat nézzenek a gyerekek az eszközön.
– Ne csak idő, de helykorlátokat is használjunk. Lehet szabály például, hogy a nappaliban lehet okos eszközt nézni, de az ágyban és az étkezőasztalnál nem. Így nem fogják sem az étkezést sem a pihenést megzavarni az eszközök.

 

Fontos, hogy a szülő is betartsa a saját szabályait, és példát mutasson, hogy a gyerekek ne azt lássák, hogy bár nekik tilos, a szülőnek éjjel-nappal, beszélgetések és étkezések közben is a kezében van az okostelefon. Ha azt szeretnénk, hogy az internet bizonyos időpontokban ne uralja a gyerekek életét, a saját életünkben is korlátokat kell szabnunk. A gyerekek nyári eszközhasználata mellett oda kell figyelnünk jobban a saját eszközhasználatunkra is. Mutassunk példát. Lássa a gyerek tőlünk is, milyen érdekes lehet az olvasás, kertészkedés, vagy milyen jót tesz a futás, kerékpározás, esti séta.

A nyár a gyerekek számára a vakáció ideje. Igyekezzünk szülőként élvezetessé tenni számukra. Bár teljesen nem tudjuk kiiktatni az okos eszközöket, és tulajdonképpen erre nincs is szükség, arra ösztönözhetjük a gyerekeket, hogy okosan töltsék ki az iskolán kívül eltöltött heteket.