hello ajándékkavalkád

Hozd magad formába! Íme 5 szuper kalóriagyilkos sport, amit szabadban végezhetsz

Végre véget ért a tél, az idő egyre jobb, megnyitva a kaput a rengeteg kalóriaégető szabadtéri tevékenység előtt, amelyekre a hidegebb hónapokban nem, vagy nem annyira volt lehetőség. 

Izgalmas lehetőség ez azok számára, akik aktívak akarnak maradni és kalóriát égetnének, de azoknak is, akik most szeretnék formába hozni magukat, és a téli időszakban felhalmozott plusz kilóktól szeretnének megszabadulni.

Szerencsére rengeteg lehetőség van, amiből lehet válogatni, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mozgásformát, amit szívesen iktat be a mindennapokba. Érdemes olyat választani, ami ideális az életstílusunkhoz és beleilleszthető a napi rutinba.

Futás
Természetesen a futás az egyik legnépszerűbb kalóriaégető sport, nem véletlenül. Nem kellenek hozzá külön előkészületek, sem felszerelés. Elég egy kényelmes ruha, egy jó cipő, és jöhetnek a kilométerek. A futás hihetetlenül hatékony mozgásforma, körülbelül 8,5 kalóriát égethetünk el percenként, ha kényelmes tempóban mozgunk.

Természetesen minél gyorsabban futunk, annál több zsírt égetünk, a lassú futást lehet sprintekkel is tarkítani a hatékonyság érdekében.

A kalóriaégetésen kívül jótékony hatással van az immunrendszerre, fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, növeli az erek rugalmasságát, tonizálja az alsótestet, és a szívre is jó hatással van.

Kerékpározás
Azok számára, akik gyors tempójú tevékenységet keresnek, ami a kalóriákat is jól égeti, remek alternatíva lehet a kerékpározás. Csak egy óra pedálozás rengeteg kalóriát éget el, ráadásul egy csomó remek helyre is eljuthatunk biciklivel. Bár az elégetett kalória mennyisége a súlyunktól és az intenzitásunktól függ, a kerékpározás biztos eredményt hoz. 

Előnye, hogy az ízületek nem terhelődnek annyira, mint a futásnál, hátránya viszont, hogy a hát és a nyak bemerevedhet.

A kerékpározás nagy előnye az is, hogy a mindennapi életbe is kiválóan beilleszthető, például úgy, hogy az autót vagy a tömegközlekedést mellőzve, biciklivel utazunk, ahová csak lehet. Így szinte észrevétlenül épül be életünkbe a napi mozgás, és csak úgy olvadnak a kilók is.

Aki a kerékpárt nem szereti, beszerezhet egy rollert is. Ez utóbbi bárhová magunkkal vihető, és csodálatosan átmozgatja a test minden fontos izmát. Aki formás popsit szeretne, mindenképpen próbálja ki, például úgy, hogy részt vesz üzletközpontunk nyereményjátékában, és megnyeri a héten kisorsolt rollert.

Evezés
Bár némileg több előkészületet igényel, mint a futás, az evezés is azok közé a szabadban végezhető sportok közé tartozik, amik nem kímélik a kilókat. A hiedelmekkel ellentétben, az evezés nem csak a felsőtestet erősíti és mozgatja át, az egész testre jótékony hatással van, a test izmainak több mint 80 százalékát használja. Az intenzitástól függően több kalóriát égethetünk el vele, mint a kerékpározással és a futással. Emellett nyugodt és pihentető tevékenység is lehet, amit akár párban is lehet végezni.

Sziklamászás
Az igazán kalandvágyók számára a sziklamászás az egyik legizgalmasabb kalóriaégető szabadtéri tevékenység. További bónuszként kiváló módja annak, hogy növelni tudjuk a fogáserőnket. 

A sziklamászás az egyensúlyérzéket is fejleszti, valamint jótékony hatással van a térbeli tájékozódás képességére, a ritmusképesség fejlesztésére, és a gerincre gyakorolt jótékony hatása is kiemelendő, hiszen nyújtja és tehermentesíti a gerincet valamint az ízületeket.
Ez a kültéri lehetőség azonban nem a gyenge szívűeknek való, és tapasztalt szakemberekkel kell megtenni, ezért ennek megfelelően kell tervezni.

Túrázás
Akárhol élünk, a túrázás nagyszerű módja annak, hogy újra kapcsolatba kerülhessünk a természettel, miközben mozgunk is. Tereptől és túraútvonaltól függően rengeteg kalóriát égethetünk el, miközben élvezzük a friss levegőt, a növények és állatok közelségét és a csendet.

Sőt, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a természet felfedezése segíthet enyhíteni a stresszt és a szorongást, amit a városi élet sajnos folyamatosan generál. 

És persze ne felejtsük el, hogy a túrázás a kalóriaégetésen kívül számos csodát tesz a testünkkel: Csökkenti a szívbetegség kockázatát, javítja a vérnyomást és a vércukorszintet, növeli a csontsűrűséget, javítja az egyensúlyérzéket, erősíti többek közt a farizmot, a combizmot, valamint a csípő és az alsó lábszár izmait. És természetesen a hangulatunkat is javítja.