hello ajándékkavalkád

Fitnesz bakancslista – neked van?

A jó élethez feltétlenül hozzátartozik a mozgás és az egészség. Bár az egészséges ételek fogyasztása és az aktív életmód kihívást jelenthet, mindenképpen érdemes odafigyelni erre, és energiát fektetni bele, mert jobb lesz az életünk a jelenben és a jövőben is.

Van is néhány bakancslistás ötletünk, amit érdemes megvalósítani egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életért!

Figyeljünk a súlyunkra
Nézzük meg, hány kiló a súlyunk, és számoljuk ki, mennyire van ez a számunkra ideálistól. Ha több, mint amennyit szeretnénk, próbáljunk mindennap 500 kalóriával többet elégetni, hogy lassan, de fokozatosan csökkenjen le a súlyunk.

Szerezzünk be egy lépésszámlálót
Ma már minden mobilra letölthető applikáció, amin beállíthatjuk a lépésszámot, amit napi szinten meg akarunk tenni. Használhatjuk motivációs tényezőként, hogy növeljük a fizikai aktivitásunkat. Észrevétlenül késztethet több sétára, és közben még azt is megtudhatjuk, mennyi kalóriát égettünk és hány kilométert sétáltunk le nap közben.

Minden nap végezzünk valamilyen gyakorlatot legalább harminc percig 
Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy most aztán irány a súlyzópad. Nyugodtan fizikai aktivitásnak vehetjük az udvar összegereblyézését vagy a gyerekekkel való futkosást is. A lényeg az aktivitás.

Tanuljuk meg megcsinálni a tökéletes fekvőtámaszt
A fekvőtámaszt sokan a fitnesz barométerének tartják. Megfelelően elvégzett fekvőtámaszok a mellkas, a váll, a tricepsz, a hát, a has és még a lábak izmait is igénybe veszik. Nagyon sokat erősít, ha a saját súlyunkat meg tudjuk emelni. De természetesen fekvőtámaszból nem kell több, mint amennyit a korunk és a súlyunk enged.

Koncentráljunk a hasunkra
Az egészséges derékbőség fontos, és nem is olyan könnyű elérni. Pedig a hason cipelni a túlsúlyt sokkal rosszabb az egészségünkre nézve, mint a csípőn és a combon.

Az előbbi ugyanis magában hordozza az idő előtti szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ennek az az oka, hogy a hasi szerveket körülvevő zsír zsírsavakat, gyulladást okozó anyagokat és hormonokat szabadít fel, amik magasabb LDL-koleszterin-, triglicerid-, vércukorszint- és vérnyomásszinthez vezetnek. Ezért mindenképpen iktassunk be az életünkbe olyan mozgásformát, ami a hasra és a has körüli zsírra koncentrál.

Járjunk dolgozni kerékpárral vagy rollerrel az autó vagy a busz helyett
Ahelyett, hogy minden reggel autóval mennénk dolgozni, amikor csak lehet próbáljunk inkább biciklivel vagy rollerrel menni. Így két legyet üthetünk egy csapásra: megspórolhatjuk a benzin vagy a jegy árát, és egy jót edzhetünk szinte észrevétlenül. A kerékpározás és a rollerezés is szuper kalóriaégető mozgás, ami kíméli az ízületeket és remekül átdolgozza a test izmait.

A mozgáson kívül természetesen az egészséges élethez a megfelelő étkezés is hozzátartozik. Így fontos a listára írni például, hogy:

Igyunk rendszeresen zöld teát 
A zöld tea fogyasztásával megelőzhetjük a rákot és a szívbetegségeket, valamint lassítja az öregedést. Energialöketet is ad, így remekül helyettesítheti a délutáni kávét.

Együnk zöldségeket – reggelire is
A zöldségek gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, és ezek segítenek az egészség és az energia megőrzésében. Fogyasztásuk mindig ajánlott, de kezdhetjük rögtön reggel is valami egészséges finomsággal.

Nézzük át az élelmiszerek tápérték-címkéit 
Az adagok figyelme, az adagonkénti teljes kalória ellenőrzése nem hátrány, mint ahogy az sem, ha tudjuk, mennyi egy adott élelmiszerben az összes zsír, és a többi adalék, valamint mennyi tápanyag van bennük. A tudatosság segíthet egészségesebben élni.