hello tavasz

Fess tojást idén kicsit másképp!

Itt a húsvét, s vele együtt megérkezett a tojásfestés időszaka. Valld be, ilyenkor, mikor lehetőséged van tojásokat díszíteni, belőled is előbújik a kisgyermek. Hiszen ilyenkor kiélheted minden kreativitásod, előkerülhetnek a különböző színek és technikák, s ha valami nem sikerül végülis könnyedén ráfoghatod, hogy ez szándékos, új design! Hoztunk néhány kreatív tojásfestési technikát, idén legyen egy kicsit más a hímes tojás!

Körömlakkal festett tojás:
Modern, sokszínű hatás, könnyen megvalósítható díszítés. Nincs más tennivalód, mint összeszedni néhány körömlakkot otthon, vagy ellátogatni az üzletközpontba, és a drogériában kiválasztani a neked tetsző színeket, langyosítani egy pohár vizet és kreatívkodni. A langyos vízbe csöpögtesd bele a lakkokat. Ha jó a víz hőmérséklete, a lakk a víz tetején marad. Ezután hurkapálcával kicsit keverd össze, de nem kell nagyon, mert a lakk ragad. 20 másodpercre merítsd bele a tojás egyik felét, majd ha megszáradt, a másikat is. A műveletet többször is ismételheted, hogy élénkebb legyen a szín.

Színezz természetesen!
Biztosan nem újdonság számodra, hogy egyes növények bevonásával gyönyörű színűre lehet festeni a tojásokat. Párolj céklát, áfonyát, spenótot, reszelt sárgarépát, kurkumát vagy más természetes összetevőket fél liter vízben, adj hozzá 4-5 kanál ecetet és az összeforralt színezőanyagba tedd bele a szoba hőmérsékletű tojásokat. (Ha meg is akarod enni a tojást, már előtte főzd meg. Ha nem, főzheted a színezőlében is). Fényesítéshez dörgöld át olajjal. Az intenzívebb szín eléréséhez, érdemes a tojásokat egy éjszakára a színezőlében a hűtőbe tenni.

Igazán látványos és csodaszép mintákat varázsolhatsz a festett tojásokra, ha szintén a természetet hívva segítségül, festés előtt virágokat, leveleket erősítesz a tojás felületére. Ehhez nem kell más, mint szedni néhány kisebb virágot, pitypangot, százszorszépet, és ráhelyezni a festetlen tojásra. Rakd harisnyába, vigyázva, hogy ne mozduljon el, és a tetejénél kösd meg. Ezután mehet a tojás a hagymahéj, lilakáposzta levelek vagy egyéb természetes anyagok közé főni.

Szódabikarbónával festett húsvéti tojás:
Irány a kamra, nézz körül! Van ételfestéked, eceted és szódabikarbónád? Ha igen, akkor máris nekifoghatsz a festésnek. Gyerekek is élvezni fogják, mivel az ecet és a szódabikarbóna reakciója roppant látványos. Nem kell semmi mást tenned, mint az ételfestéket összekeverni néhány zacskó sütőporral vagy szódabikarbónával és egy kanál vízzel, majd ezzel a masszával bekenni a tojást. Öntsd le egy kis ecettel pár perc után, és máris kitör a vulkán!
Egy tojásra többféle színt is kenhetsz, úgy még egyedibb lesz a szín.

Márványos hatású tojás – irány a drogéria és a borotvahabok!
Ha unod már a vízbe mártogatásos festést, és a gyerekeidet is szórakoztatni akarod, dézsmáljátok meg apa borotvahab készletét. A festéshez szükség lesz egy műanyag edényre, borotvahabra – amit az üzletközpontban járva a drogéria polcain biztosan találsz – és ételfestékekre. A kifújt habba belecsöpögteted a színeket, amennyit csak szeretnél, fapálcikával összekevered, és beleforgatod a tojásokat. Papírtörlőre kiszedve 10 percig kell hagyni, majd szintén papírtörlővel letörölgetni.

Szivárványszínű tojás ajakbalzsammal
Csodálatos élénk tojások, szivárványszínben – a titok a sok szín és egy ajakbalzsam. Készíts elő néhány színt a festéshez, majd a legvilágosabba mártsd bele a tojást. Ezután fogd az ajakbalzsamod, amit a drogériából a borotvahabbal egyszerre beszerezhetsz – és rajzolj a tojásra, majd újra mehet a következő színbe. Sárga után mondjuk pirosba, aztán a többibe. Minden színréteg után jöhet elkenve egy kis ajakbalzsam. A festék leitatásánál óvatosan, ne törölgess, mert lejön a balzsam is. Így végül szivárványszínű tojást kapsz.

A tojásfestésnek számtalan szórakoztató módja van, ne hagyd ki a készülődést idén se!