hello tavasz

A Föld óvásának hatékony módja az újrahasznosítás

Imádunk vásárolni. Bemenni az üzletközpontba, nézelődni, és amire szükségünk van megvenni. Ez nagyszerű dolog. De vajon mi lesz azokkal a holmikkal, amikre már nincs szükségünk? Megvásárolunk valamit, használjuk, ha pedig elhasználódott, vagy nem kell már, a kukába kerül, és megint vásárolunk. Ismerős?

Napjainkban rengeteg dolog egyszer használatos. Instant. Gyorsan cserélhető. És bizony rengeteg dolog végzi a szemétben, aminek pedig talán nem is lenne ott a helye.

Ha valaki óvja a környezetét, az nem csak egyetlen napra óvja. A zöldre váltás nem csak egyetlen napra, mondjuk a Föld napjára vonatkozik, hanem egy életmód. A Föld napja azonban az a nap, amikor mindenkinek eszébe jut, hogy igenis tenni kell valamit. Ilyenkor eszünkbe jutnak a környezetet óvó programok és a Földet óvó stratégiák. Mint amilyen például az újrahasznosítás.

Ez egy nagyszerű alkalom arra is, hogy ha eddig nem is foglalkoztunk túl sokat a környezetvédelemmel, most elkötelezzük magunkat a földbarát gyakorlatok alkalmazására.

Számtalan dolgot megtehetünk, hogy „zölddé váljunk”. Az újrahasznosítás ezek közül egy olyan gyakorlat, amit nagyon könnyen beépíthetünk az életünkbe.

Az újrahasznosítás a hulladék felhasználható, új anyaggá alakításának folyamata. Remek módja annak, hogy a termelt hulladék új életet kapjon, hatékony és egyszerű módja a környezetvédelemnek. És ami még szuper jó benne, hogy az egész család megteheti, és már a legkisebbek is bevonhatók. Újrahasznosítható például a papír, a műanyag, a fém, az üveg. A legegyszerűbb, amit megtehetünk otthon, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet.

Ilyenkor elszállítás után a válogatott szemét újrafelhasználásra kerül. Pet palackból gyakran újabb pet palack készül, fa hulladékból akár lyocell, abból pedig textil készülhet. Az üveg is többször egymás után újrahasznosítható.

Az ügyes kezűek azonban azon túl, hogy a szelektíven gyűjtött szemetet leadják, hogy más hasznosítsa, saját maguk is alkothatnak új dolgokat a régiből. Egy kis kreativitással szinte bármiből készülhet valami új. Az üzletközpontba betérve a könyvesboltban egészen biztosan beszerezhetünk olyan könyvet, ami segít, de az internetről is temérdek ötlet szerezhető. Hulladék papírból például papírfonott tárgyak készíthetők, de papírmasé készítéséhez is felhasználhatók a kiolvasott újságok.

Az üres kávéskapszulákból ékszerek készíthetők, a műanyag flakonokból tárolók, de még egy wc papír guriga sem kell, hogy a szemétbe kerüljön. Régi bútorok kaphatnak új ruhát, raklapokból készülhet bútor, régi ruhából rongyszőnyeg, környezetbarát textilszatyor, játékok és még sorolhatnánk.

Persze vannak, akik nem ennyire kreatívak. Ők is sokat tehetnek a környezetért tudatos odafigyeléssel. Például használhatják többször a papírlapokat, hiszen nem kell minden lista vagy jegyzet miatt új lapot elővenni. Ha elemet vásárolunk, vehetünk újratölthető elemeket, már ezzel is kevesebb szemét termelődik. A munkahelyünkre vihetünk saját edényben ételt, így nem termelődik annyi csomagolási hulladék, a boltban a zacskók helyett tehetjük a pékárút vagy a zöldségeket textilzacskókba.

Számtalan praktika, ami mind azt a célt szolgálja, hogy kevesebb legyen a szemét.

Napjainkban az újrahasznosításé a jövő. Ha bemegyünk az üzletközpontba, és vásárolunk egy szuper farmert, egy doboz öblítőt, egy magazint, mindig gondoljunk arra, hogy ha már nem kell, akkor sem szükséges, hogy szemétté váljon. Hiszen bármelyik visszaforgatható, bármelyik kaphat új életet. Épp csak a gondolkodásunkat kell egy kicsit átalakítani. Erre pedig tökéletes alkalom a Föld napja.

Mondd csak, te már szelektíven gyűjtöd otthon a szemetet?