TERET ADUNK

a csodáknak

Varázslatos karácsonyi vásárok Európában

Elérkezett az ünnepi időszak, a karácsonyi vásárok, fények, illatok, Csendes éj időszaka. Ilyenkor a legtöbb város ünnepi fényruhát kap. Feldíszített fenyő, fényfűzérek látványa, sült gesztenye és forralt bor illata hangolja az embereket a karácsonyra.

Bár a téli időjárást sokan nem szeretjük, a karácsonyi vásárok hangulata mégis mindenkit kicsábít a levegőre.

Kevesen tudjuk, de az első karácsonyi vásárokat a késő középkorban Németországban tartották; az egyik legrégebbi a drezdai vásár, melynek eredete 1434-re nyúlik vissza. Ma is Németország a karácsonyi vásárok igazi bölcsője, ennek ellenére ma már Európa szerte rendeznek fényes vásárokat az ünnepek alkalmából.

Bár egyértelműen mindenkinek a saját, díszbe öltözött városa a legszebb, mi most összegyűjtöttünk öt csodálatos karácsonyi vásárt, ahol igazán át lehet élni a csodát.

Prága, Csehország

A képeslap szépségű Prága tökéletes célpont az ünnepi időszakra. A környezet csodálatos: az egyik oldalon a 14. századi ikertornyok; a másikon a város híres 15. századi csillagászati ​​órája. Közöttük a szezonális vidámság csillogó medencéje kavarog. A kínálatban minden megtalálható, amit az ember karácsonykor csak szeretne.

A csehek köztudottan a világ legnagyobb ivói, így az alkoholos italok széles választéka nem lehet meglepő. A forralt bor mellett, amely az európai karácsonyi vásárok egyik fő alkotóeleme, mézsört, puncsot és grogot – rumból, citromból, cukorból és forró vízből álló – főzetet is ihatunk. 

Az alkohol mellé természetesen kell egy kis étel is: a kolbász, a palacsinta és a kürtőskalács elmaradhatatlan, de talán a legnépszerűbb az egyszerű sonka a nyárson.

Ami a szórakozást illeti, a prágai karácsonyi vásárok része az Óváros téren található állatsimogató juhokkal, kecskékkel és egy szamárral, a gyerekek nagy örömére. És természetesen a népi csoportok és iskolai kórusok is fellépnek a nagyszínpadon, kiegészítve ezzel az ünnepi hangulatot.

Bécs, Ausztria

Az ünnepi időszak beköszöntével Bécs is átalakul. A régi hagyományokba burkolózva az osztrák főváros valóban törekszik arra, hogy igazi karácsonyi hangulatot teremtsen. Bécs belvárosában a pompás karácsonyi fények illeszkednek a város birodalmi építészetéhez, valamint a forralt bor és az óriási lekvárral töltött fánkok hangulatához. Fény árad ki a hatalmas palotákból; jégcsapok lógnak le a grandiózus Habsburg épületekről.

Bécs-szerte számtalan karácsonyi vásár található, a nagyszabásúaktól, mint a Schönbrunni kastély és a Belvedere kastély területén lévők, a kisebb helyiekig a külső kerületekben. Minden bizonnyal a legnagyobb bécsi karácsonyi vásár a Rathaus Christkindlmarkt, az elegáns bécsi városháza mellett. A Rathaus előtti parknál jégkorcsolyapályák is várják az érkezőket.

Nürnberg, Németország

A karácsonyi vásárok és Németország kéz a kézben járnak, ez nem kérdés. Ha valaki Németországban keresne fel szívesen egy vásárt az ünnepi időszak alatt, választhatja a széles körben legjobbnak tartott vásárt is Nürnbergben. 

Ez a bajorországi középkori város télen átalakul, mivel a fő piactér ad otthont a rendkívül népszerű karácsonyi vásárnak, ami a fenntarthatóság szempontjából is felülmúlhatatlan. Minden forralt bor-kereskedő újrafelhasználható pohárrendszerrel dolgozik, amely energiát takarít meg, és a szemét mennyiségét is nagy mértékben csökkenti, de több egyéb eszközt is bevetnek például az energiatakarékosság jegyében.

Érkezéskor a göndör hajú „Christkind” üdvözöl minden vásárlátogatót, akit egy fiatal helyi nő játszik, aki angyalnak öltözött arany szárnyakkal és koronával, és a karácsonyi vásár szellemét szimbolizálja. A fényes karácsonyfadíszek, talmi angyalkák, fa diótörők és színes csillagok mindenkit elvarázsolnak. 

Az ínyencek sem fognak csalódni a grillkolbász, a tepertős sertéshús és a forralt bor ízeiben. Míg a hagyományos, lebkuchen néven ismert mézeskalács függőséget okoz, ki tud nemet mondani a kolbászra Németországban? 

Strasbourg, Franciaország

Karácsonykor Franciaországban nem Párizsé és Lyoné, hanem Strasbourgé a főszerep. A Franciaország és Németország határán elhelyezkedő várost széles körben Európa egyik legjobb úti céljaként tartják számon télen és karácsony környékén. 

Franciaország „Karácsonyi fővárosa” úgy néz ki, mint egy valódi betlehem ebben az évszakban. A város központi vásárában 300 hagyományos piaci bódé zsúfolódik, kézzel festett fa karácsonyi díszekkel. Egy hatalmas, 30 méter magas karácsonyfa is áll itt.

A strasbourgi piacok az elzászi regionális hagyományokra helyezik a hangsúlyt. Rengeteg az étel és az ital, hogy ízlelőbimbóink és gyomrunk is boldog legyen. Természetesen van forralt bor, vin chaud néven, de találhatunk különleges karácsonyi söröket is, amelyeket a szezonnak megfelelően főztek. Aztán ott vannak a helyi finomságok, mint az elzászi keksz, a bredele , amelyeket különféle fűszerekkel készítenek.

Berlin, Németország

Néha egy nagy karácsonyi vásár helyett sok-sok kisebb vásár van. Berlinre is ez a jellemző, általában 60-80 különálló piac található szétszórva a német fővárosban. Gondolhatnánk, hogy ezek közül a legtöbb nem érdemes megnézésre, de ez egyáltalán nem így van.

Az egyik piac jégpályával és óriáskerékkel, egy másik hatalmas szánkóval rendelkezik. Van igazi hagyományos, és kutyáknak szánt piac is. Karácsonyi szuvenírek, színpadi előadások, jó hangulat jellemző Berlin karácsonyi vásáraira.

Vannak bizonyos ételek, amelyekre figyelnie kell. A kedvencek közé tartozik a schmalzkuchen – alapvetően mini fánk, lebkucheni mézeskalács és más nemzetközi ételek, mint a gulyás és a hot chips. Mindehhez remekül illik egy kellemes meleg gluhwein vagy egy kellemes hideg csapolt sör.

December a csodák időszaka. Mi is teret adunk áruházunkban a csodáknak. Bevásárlóközpontunk karácsonyi főnyereménye egy varázslatos utazás, melyhez semmi más nem szükséges, mint részt venni dec. 4-től a játékunkban. A részletekért keresd honlapunkat, váljon valóra a te álmod is – nyerd meg az álomutazást!