TERET ADUNK

A NAGY ÉLMÉNYEKNEK

Utazási előkészületek: tanácsok indulás előtt, ha külföldre készülsz!

Egy életre szóló kaland külföldre utazni. Izgalmas, inspiráló és… idegtépő! Annyi mindenre kell figyelni, annyi mindet kell előkészíteni, és annyi minden beüthet! A stressz csökkentésének érdekében megpróbáltuk összeszedni, mire figyelj, mielőtt elindulsz!

Szóval, hol is kezdjük?

Például, ha kell, frissítsük fel a nyelvtudásunk. Persze van, akinek ez nem okoz gondot, de bizony vagyunk páran, akiknek nem árt kicsit gyakorolni – minimum a legalapvetőbb mondatokat. Hol van a…? Kérek szépen egy… Merre találom…? Köszönöm!… Mennyit fizetek? és még néhány mondat átismétlése nem sok energia, de jó szolgálatot tehet.

Nézzünk utána az országnak, ahová utazunk. Mit kell tudni az országról? Milyen az éghajlat, milyen a kultúra? Mit érdemes mindenképpen tudni, mire kell figyelni? Mik a szokások? Mi a nemzeti étel és ital?
Ha tudjuk, hogy mire készüljünk, az csökkenti a kulturális sokkot, és reális elvárásokat fogalmaz meg. Kellő felkészüléssel nem lepődünk meg például, hogy fedetlen karral nem mehetünk templomba, és tudni fogjuk azt is, hova nem mehetünk be cipővel vagy mit, mivel ehetünk.

Üzletközpontunk könyvesboltjában minden országról találhatók úti könyvek. Ezek színesek, izgalmasak és minden lényeges információt tartalmaznak, amit tudnunk érdemes. Ugyanitt nyelvkönyveket is beszerezhetünk, de akad zsebszótár is, ha telefon helyett abból keresnénk ki a szavakat az út során.

Nézzünk utána az iratainknak. Érvényes a személyigazolványunk? Ha kell, van útlevelünk? Szükséges vízum? Mi a helyzet a betegbiztosítással? Esetleg nincs szükség speciális oltásra? Ezeknek mind időben érdemes utánajárni, ne okozzon az utolsó pillanatban történő kapkodás felesleges stresszt.

Tervezzük meg az utat. Az utazástól a szállásig mindent gondosan tervezzünk meg, hogy ne érjen meglepetés. Mivel, mikor, mennyi ideig utazunk? Mikor és hova érkezünk? Hol lesz a szállás, ott mire lesz szükség a mindennapokban? Ha tudjuk, hogy a szállás teljes ellátást biztosít, sokkal kevesebb dologgal kell foglalkoznunk, míg, ha magunkra vagyunk utalva, alaposabb előkészületekre lesz szükség.

Ha az utazásunk és lakhatásunk kérdése már tisztázott, megtervezhetjük a nyaralásunk részleteit is. Nézzünk utána, mit érdemes megnézni, milyen érdekességek, látnivalók, fürdési és pihenési lehetőségek vannak azon a környéken, ahová utazunk.

Érdemes előre összeírni a látnivalók listáját. Olyan célokat tűzzünk ki, amik reálisak és a rendelkezésre álló időkereten belül elérhetők. Tervezzünk be aktív és passzív napokat, hogy színes, mégis pihentető legyen a nyaralás.

Az erőlelátók az utazás előtt közvetlenül az időjárásnak is utánanézhetnek az adott országban, így a csomagolásnál már készülhetnek az esetleges hűvösebb napokra.

Ha az utazással kapcsolatban mindenre felkészültünk foglalkozzunk kicsit magunkkal is, készüljünk fel – önmagunkra. Külföldön töltött idő alatt a jólétünk rendkívül fontos, hiszen semmiképpen nem szeretnénk, hogy emlékeinket elhomályosítsa egy tartós betegség vagy mentális problémák. Vigyázzunk magunkra indulás előtt: szedjünk például vitaminokat, hogy fittek és ellenállók legyünk.

Sokan vannak, akiknek kényes a gyomra. Nekik mindenképpen ajánlott a gyomorrontásra is felkészülni, ha nem akarnak egész nyaralás alatt a mosdóban ülni. Csomagoljunk be egy alapvető (vagy nem olyan alapvető) elsősegély-készletet, jobb a biztonság alapon.

Utazni jó! Olyan sokáig nem mehettünk, idén végre élvezzük ki az utazás csodáit. Ha mindenre időben felkészülünk, izgalmas, pihentető és élményekben gazdag nyarunk lehet!