TERET ADUNK

a csodáknak

Teremtsünk lelkünkben a karácsonyi hangulatot

Itt vannak az ünnepek, de az állandó stressz és rohanás miatt gyakran épp a karácsony lényegéről feledkezünk meg. A család, az együtt töltött idő, a szeretet sokszor háttérbe szorul a vásárlások, ajándékkeresés, főzés, nagytakarítás, rokonlátogatások megszervezése közben.

Nem figyelünk arra, milyen jó adni. Milyen jó békében együtt lenni. Hiába a boldogság, béke időszaka, szinte csak úgy elrohanunk mellette.

Pedig egy kis odafigyeléssel, kis trükkök segítségével még elérhetjük, hogy a karácsonyi varázslat átjárja a szívünk, és az ünnepek tényleg arról szóljanak, amiről kell: a családról, az együtt töltött vidám percekről, a közös játékról, közös vacsorákról. A szeretetről.

Mit tehetünk?

Gyújtsunk fényeket

Nem véletlen, hogy a városokat, fákat, és lényegében mindent fényfűzérekkel, gyertyákkal ékesítenek ezekben a napokban. Van valami ünnepi, fenséges és megnyugtató a gyertya lángjában, az égősorok szikrázásában. Az ünnepre hangolódás egyik módja, ha fényfűzérekkel feldíszítjük az otthonunk. Mehet az ablakokba, az ágy köré, de akár a kertbe a bokrokra is. Egy fárasztó nap után már hazatérni is sokkal jobb lesz, ha otthon hívogatóan ragyognak a karácsonyi fények.

Díszítsük fel az ablakokat

Különösen a gyerekek szeretik, de tény, hogy van egyfajta bája és hangulata annak, ha hatalmas fehér hópelyhek szállonganak az ablakban. A díszítést megoldhatjuk papírból kivágott és fellógatott díszekkel, de az ablakra ragasztott matricákkal is. A látvány és a közösen elvégzett munka is eszünkbe idézheti, milyen jó együtt.

Uralkodjanak az illatok

Az ünnepekre hangolódhatunk az illatok segítségével is. A sülő sütemények, a mézeskalács, a sült gesztenye, de a narancs, fahéj, fenyő illata is mind-mind azok közé tartozik, amelyek nélkül nincs is igazi karácsony. Helyezzünk el a lakás több pontján illatgyertyát, füstölőt vagy fenyőágat, narancshéjat, és töltődjünk fel kellemes illatukkal.

Süssünk mézeskalácsot

Nem csak a finom illata és az isteni íze, de már a készítése is azok közé a cselekvések közé tartozik, amely igazán meghozhatja az ünnepi hangulatot. Egy kis sütiember itt, egy kis fenyő ott, cukormáz és vanília, jókedv és nyalánkság. Nincs jobb ráhangoló tevékenység, mint elkészíteni egy tepsi sütit együtt a gyerekekkel.

Hallgassunk karácsonyi dalokat

A karácsonyi zene igazán különleges csemege, és a legtöbben mégsem szeretik őket. Pedig igazi hangulatjavítók – és az agyoncsépelt klasszikusokon kívül számtalan olyan zene van, ami igazán megérdemli, hogy az évnek ebben a szakában végre leporoljuk őket és felcsendülhessenek.

Menjünk karácsonyi vásárba

Na persze ne a legnagyobb tömegben. Keressünk egy nyugalmasabb időszakot, és sétáljunk végig a feldíszített bódék, karácsonyfák, fénygömbök mellett. Igyunk egy isteni forralt bort vagy forró csokit, együnk kürtöskalácsot vagy sült gesztenyét, nézegessük meg a klasszikus karácsonyi csecsebecséket, és hagyjuk, hogy magával ragadjon minket az ünnep hangulata.

A karácsony a csodákról szól, amik a szívünkben laknak. Bár olykor nehéz felidézni, mert a mindennapok ránk telepednek, nem lehetetlen. Egy szép dal, egy finom sütemény, egy mosoly is eszünkbe juttathatja, miért is szeretjük annyira ezt az ünnepet.