TERET ADUNK

a sulik sztárjainak

Így turbózd fel leharcolt farmered!

Van úgy, hogy egy elhasználódott, megunt ruhát legszívesebben kidobnánk és újat vennénk helyette. Szerencsére ma már egyre többen döntenek úgy, hogy a pazarlás ellen és a környezetvédelem érdekében megpróbálják újrahasznosítani a már nem legjobb állapotú vagy megunt ruhákat.

Az újrahasznosítás elengedhetetlenné vált mindenki számára, aki környezettudatos. Egy ruhafelújítással ugyanis jelentősen hozzájárulhatunk a hulladékok csökkentéséhez. 

Ennek egyik módja, hogy különböző technikákkal módosítjuk a leharcolt ruhadarabot, hogy adjunk neki egy második esélyt.

A farmer nagyon ellenálló textil, amit eredetileg munkaruhának készítettek. Strapabíró, így érdemes időt szánni rá, és átalakítani.

A farmer újrahasznosításának előnyei

– Felelős fogyasztók lehetünk: fontos tudnunk, mikor kell valamit vásárolnunk, és mikor nem. Ha több használaton kívüli ruha van a ruhatárunkban, a legjobb, ha átalakítunk.

– Csökkentjük a szennyezést: hozzájárulunk a vegyszerek jelenlétének csökkentéséhez a folyókban és tengerekben, valamint ahhoz, hogy kevesebb a mérgező gáz jusson a légkörbe.

– Kiélhetjük kreativitásunk: az  újrahasznosítás, átalakítás lehetővé teszi, hogy fejlesszük képzeletünket, amikor a ruhák ,,újratervezéséről” van szó.

Tippek a farmer megújításához

Hímzés
Hímzéssel bármilyen típusú ruha megújítható. Remekül mutat egy farmeren, és egy kis színt kölcsönöz neki. Nagyszerű ötlet azokra a darabokra alkalmazni, amiken folt vagy lyuk van, amit el szeretnénk rejteni.

Nem kell más, mint cérna, tű, fonal egy kis kézügyesség, minta és sok türelem.

Festés
Ez egy másik módja annak, hogy bármilyen ruhadarabot megújítsunk, ha megváltoztatjuk a színét. A farmer nagyon alkalmas textil festésre, ehhez használhatunk textilfestéket, vagy akrilt, ami szintén egy tartós festék, ami nagyon jól tapad ehhez az anyaghoz.

Fakítás
Fakítani fehérítővel lehet. A farmer szárának kifehérítése nagyon egyszerű módja a ruhák megújításának, és ami a legjobb, nem is kell hozzá semmi különös, csak egy kis fehérítő és ügyesség.

Szabdalás
Nagy divat napjainkban a szakadt farmer. Ha felturbóznánk a nadrágunk, akár mi magunk is csinálhatunk rá néhány lyukat. Csak a farmerre, egy ceruzára és ollóra lesz hozzá szükség. Vegyük fel a farmernadrágot , és ceruzával jelöljük meg, hogy hol van a térd (vagy ahová a szakadást szeretnénk), hajtsuk be a kívánt hosszúságot, majd vegyük le és vágjuk meg a jelölésnél. Máris készen áll az új farmer.

A takarékoskodás egyik módja, ha a ruháinkat átalakítjuk, felújítjuk, hiszen így nem kell azonnal másikat venni. Az átalakítást természetesen nem csak a farmerrel, de minden más ruhával is megtehetjük. A hosszú szoknyákból lehet rövidebb, változtathatunk a színeken, tehetünk díszítést, átszabhatjuk a fazont.

A lényeg, hogy ameddig csak lehetséges, érdemes kicsit átgondolni a lehetőségeket, hiszen ezzel nem csak a bolygónak, de a pénztárcánknak is szívességet tehetünk.