TERET ADUNK

a sulik sztárjainak

Az olvasás 7 előnye:
Miért érdemes minden nap olvasni?

Az elektronikus korszak előtt a mindennapi olvasás rituálé volt, amihez szinte mindenki ragaszkodott, aki tudást akart szerezni. Senkit nem kellett állandóan az előnyeire emlékeztetni. Ma már sajnos egyre kevesebb ember gondol arra, hogy könyveket olvasson. Pedig számos előnye van.

Összeszedtük a legfontosabbakat:

Stimulálja az agyat
Aki minden nap olvas, serkenti szellemi tevékenységét. Az olvasás egyik fő előnye a mentális rendellenességek, például az Alzheimer-kór és a demencia lassítása, mert az olvasás serkenti az agyat és aktívan tartja, ami lehetővé teszi, hogy megőrizze erejét és kapacitását.

Testünk minden részének edzésre van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon, ugyanez vonatkozik az agyunkra is. Az olvasás rendszeres testmozgást ad neki, amivel egészségesen tartja.

Javítja a memóriát
Mikor könyvet olvasunk, az agyunk kénytelen emlékezni a különféle karakterek nevére és természetére. Emlékezni kell az eseményekre, cselekményre, és ezek a cselekvések javítják a memóriát. Elképesztő tény agyunkkal kapcsolatban, hogy nagy mennyiségű információt képes megőrizni, és minden új emlékkel az agy új agypályákat vagy szinapszisokat hoz létre, sőt, erősíti a meglévő memóriát.

Javítja a koncentrációt
Az egyik legrosszabb dolog, amit a technológia tett, hogy lustává tett minket. Szinte minden könnyen elérhető. Alig teszünk erőfeszítéseket, hogy a problémák megoldására összpontosítsunk, vagy a fejlesztésre koncentráljunk.

Az olvasás viszont visszahozhatja a fókusz és a koncentráció elvesztett erejét. Így, ha úgy érezzük, a modern technológia alkalmazása csökkenti a termelékenységünket, érdemes bevezetni a mindennapi olvasás szokását. Már 20-30 perc is hasznos az agy számára. Segíthet a jobb összpontosításban és koncentrációban. 

Jó szokás a stressz csökkentésére
A mindennapi gondok ellen olykor jó, ha eltereljük a figyelmet. Erre kiváló az olvasás, ami mentális teret ad, és aminek segítségével érdekesebb dologgal foglalhatjuk el magunk.

Amikor elolvasunk egy jó történetet, észrevehetjük, hogy minden feszültség elszáll, és ellazulunk, mivel az olvasással szellemileg egy másik világba utazunk. Máskor olvasás közben értékes tanácsokat vagy megoldásokat találhatunk a problémáinkra.

Tudást ad
A tudás évszázadok óta könyveken öröklődik tovább, és ez ma sincs másként. Számos módja van annak, hogy többet megtudjunk az életről, az önsegítő könyvektől a szépirodalom olvasásáig. Még akkor is, ha demotiváltnak érezzük magunkat, elolvashatunk egy inspiráló életrajzot, hogy feldobja a hangulatunkat. A könyvolvasás egyik nagy előnye, hogy a belőlük szerzett tudást soha nem vehetik el tőlünk.

Bővíti a szókincset
Ha az előző érvek nem voltak elég meggyőzőek arról, mennyire fontos az olvasás, van még érvünk. Például az, hogy az olvasás tökéletes módja annak, hogy bővítsük a szókincsünket. Bármilyen típusú könyv olvasása.

Jobb lesz az olvasástól az íráskészség is
Ha többet olvasunk, természetesen jó lesz az íráskészségünk is. Mivel a szókincsünk és a kiejtésünk javul a rendszeres olvasás által, és ez végül jobb, hatékonyabb íróvá tesz.

A rendszeres olvasás tehát rengeteg előnnyel jár. Lehet, hogy mai digitális világunkban elavult szokásnak tűnik, de nem az. Ha valaki egyszer rákap, hálát fog adni magának érte.

Mi pedig most segítünk is, így a héten egy e-bookot sorsolunk ki nyereményjátékunkban. Van kedved megnyerni?