hello egészség

Vedd fel a harcot az idegességgel – stresszkezelési technikák a hétköznapokra

Bár furcsa lehet, mégis tény, a stressz, aminek mindannyian ki vagyunk téve mindennapjainkban, az élet normális része. Szükségünk is van rá egy bizonyos szintig, hiszen a stressz az, ami cselekvésre ösztönöz bennünket, és aminek hatására olyan dolgokat is megteszünk, amiről nem is hittük, hogy képesek vagyunk rá.
Természetesen a túl nagy fokú és hosszú ideig tartó stressz problémát okoz, hiszen rombolja érzelmi egyensúlyunkat, valamint a fizikai egészségünkre is komoly hatással van. Ha idegesek vagyunk nem gondolkodunk józanul, így jelentősen csökken a hatékony munkavégzésünk és az életünk örömeit sem vesszük észre.

Éppen ezért nem árt, ha időben felismerjük a tüneteket és alkalmazunk olyan stresszkezelési technikákat, amelyek segítségével enyhíthetjük a ránk nehezedő nyomást, hogy újra egészséges és teljes életet élhessünk.

A stressz tünetei:

 • Fogyás
 • Alvászavarok
 • Fokozott ingerlékenység
 • Szorongás vagy pánik érzése
 • Frusztráltság
 • Negatív önkép
 • Fokozott alkohol- vagy drogfogyasztás
 • Túl sok vagy túl kevés ételfogyasztás
 • Hosszabb munkaidő

Mit tehetünk a stressz ellen?

A stressz az idegrendszer automatikus válasza. Talán nem is gondolnánk, de sok esetben csökkenthetők a stresszhelyzetek, ha tudatosítjuk magunkban az okokat, és elkerüljük vagy megváltoztatjuk azokat a helyzeteket, amelyek a stresszt okozzák. Ha ezek nem kivitelezhetőek, segíthet, ha alkalmazkodunk és megpróbáljuk a stressz forrását más oldalról szemlélni.

 • Számos stresszfaktor kiküszöbölhető egyszerűen azzal, ha megtanulunk nemet mondani.
 • Kikerülhetjük az embereket is, akik stresszt okoznak. Ha valaki folyamatosan stresszt okoz, érdemes korlátozni a vele töltött idő mennyiségét, vagy egyszerűen, ha megoldható, meg is lehet szüntetni vele a kapcsolatot.
 • Segíthet, ha kimondjuk, ha valami vagy valaki zavar. Ilyenkor célszerű határozottnak lenni és nyíltan és tisztelettel közölni a problémáinkat, gyakran már ez segít enyhíteni a feszültséget.
 • Gyakori stresszforrás a tökéletességre való törekvés, hiszen együtt jár a kudarc érzésével. Tanuljuk meg, hogy az ,,elég jó” elég legyen, ezzel sok feszültségtől kímélhetjük meg magunk.
 • Legyünk hálásak: Érdemes a mindennapjainkból egy-egy percet arra szánni, hogy eszünkbe idézzük azokat a dolgokat, amiknek örülhetünk. Ez az egyszerű stratégia segíthet abban, hogy a dolgok perspektívában maradjanak, és az életünkből ne csak a rossz dolgokat vegyük észre, hanem a rengeteg jót is.

Mit tehetünk még?

Mozogjunk:
A testmozgás hatalmas stresszoldó – és nem kell sportolónak lenni, vagy órákat eltölteni az edzőteremben, hogy megtapasztalhassuk az előnyeit. A testmozgás endorfinokat szabadít fel, amitől jól érezzük magunkat, és remek figyelemelterelésként is szolgálhat mindennapi gondjainkról.
Táncoljunk, sétáltassunk kutyát, csavarogjunk és nézegessünk kirakatokat, kerékpározzunk, lépcsőzzünk lift helyett vagy csak kicsit messzebb állítsuk le az autót és sétáljunk el hazáig – ez mind segíthet abban, hogy enyhüljön a stressz.

Töltsünk időt a barátainkkal, szeretteinkkel:
Nincs nyugtatóbb, mint minőségi időt tölteni egy másik emberrel, olyannal, aki megért és akivel biztonságban érezzük magunk. Beszélgetni, nevetni, papírpohárból kávét szürcsölgetni, közösen vásárolgatni garantáltan csökkenti a felgyülemlett feszültséget.
Teremtsünk magunknak időt szórakozni és pihenni:
Az eddig felsorolt módszereken túl segíthet enyhíteni a feszültséget az is, ha minőségi én-időt teremtünk magunknak. Ez lehet egy jó könyv megvásárlása majd elolvasása, festés vagy egyéb kézművesség, egy jó film megnézése, kirándulás, csavargás, egy finom étel megfőzése majd elfogyasztása. Mindenkinél más a cselekvés, a lényeg azonban ugyanaz. Saját magunkkal foglalkozni szükségszerűség, nem luxus. Ha rendszeresen időt szánunk a szórakozásra és a kikapcsolódásra, akkor sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.