hello
hétköznapok

Napi rutinpéldák a hatékony, egészséges mindennapokért

Egy órával a munka előtt felébredsz és rohanva készülődsz. Villámgyorsan mosakszol, megiszol egy kávét, talán még futtában be is kapsz egy falat ételt, mielőtt kiszaladsz az ajtón és kitereled a zajos gyerekeket. A munkahelyeden ugyanez a rohanás, kapkodás, így hamar fáradtnak és túlterheltnek érzed magad, a hét vége előtt pedig már kiégett vagy és tudod, hogy ezen a héten sem végzel mindennel, amit elterveztél.

Hogyan lehet kijutni ebből a fárasztó körforgásból? Egy szó a megoldás: rutin.

Egy személyre szabott, napi rutin összeszedetté, sikeressé tesz. Segíthet többet elérni, tisztán gondolkodni és olyan munkát végezni, ami valóban eredményes. Egy jól kialakított napi rutin segít, hogy a nap végére minden betervezett, fontos dolog elkészüljön. Új energiát ad, és visszaszerzi az elvesztegetett időt. Mindehhez csak egy kis önfegyelem szükséges, valamint személyes rutinok.

Ezeket a személyes rutinokat azonban nem is olyan könnyű kialakítani – vannak ugyanis kevésbé jó, kevésbé hasznos szokások is, amik valamiért rögzülnek bennünk, és nehezen engedjük el őket. Segíthet, ha összeállítunk egy napi ütemtervet, és ahhoz ragaszkodunk, ezzel sikerülhet kizárni a rossz vagy hátráltató szokásokat.

A szervezett napi program kialakításához a legjobb, ha listát készítünk. Írjunk le mindent, amire szükségünk van a napi munkához, mind otthon, mind a munkahelyen. Írjunk fel mindent, amit csinálni szoktunk, és mindent, amit meg kell csinálnunk mindenképp. Kerüljenek fel a legkisebb feladatok is, mint amilyen a fogmosás.

Ha a lista megvan, csoportosítsuk a teendőinket amennyire lehet. A korai madarak ebédidő előtt a leghatékonyabbak, míg az éjjeli baglyok általában esténként kreatívak és hatékonyak. Gondoljuk át, hogy mikor dolgozunk a legjobban, és csoportosítsuk a feladatainkat a napszakhoz, amikor a legjobban el tudjuk végezni azokat.
Ha erre a kötött munka miatt nincs lehetőség, segíthet egy részletes ütemterv – ez is növeli a hatékonyságot és beállít egy feszes, de eredményekben gazdag napi rutint. Természetesen semmi nincs kőbe vésve, történhetnek váratlan dolgok is, így ha a napi rutinunk nem működik tökéletesen, egyszerűen módosítunk, amíg meg nem találjuk az ideális menetrendet.

A legjobb napi rutinok az egészséges élethez
Időbe telhet, hogy kialakítsuk a számunkra ideális napi rutint. Könnyítésül összeszedtünk néhány példát, amik egészségesek, és segíthetnek:

– Kezdjük a napot egy pohár citromos vízzel – ez egészséges, frissítő szokás, és a testünknek is jó.
– Tornázzunk reggel – A kora reggeli edzés javítja az energiaszintet és a keringést, és ösztönzi a jó nyirokfunkciót. Naponta 20-30 perc már segíthet! 
– Együnk egy jó reggelit – Ha reggelit fogyasztunk, azzal mindenképpen jót teszünk magunknak. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése.
– Maradjunk hidratáltak – A kiszáradásnak számos negatív hatása van a szervezetre, még egy kis kiszáradás is rossz hangulathoz és koncentrációvesztéshez vezethet. Éppen ezért fontos szokás, ha tartunk magunknál mindig vizet, és rendszeresen kortyolunk.
– Ne maradjon ki az ebéd sem – Még a legelfoglaltabbak is elfogyaszthatják az egészséges ebédet a napi rutin részeként. Fontos is, hogy megtegyük. Érdemes kerülni a túl sok zsírt, az segíthet elkerülni a délutáni letargiát, és akkor könnyebb átvészelni még a legmozgalmasabb napokat is. Üzletközpontunk éttermében számtalan étel közül választhatsz, ha nálunk ebédelsz és utána vásárolsz, két legyet is ütsz egy csapásra, így máris hatékonyabb a napod.
– Végezzünk nyújtógyakorlatokat délután – Legtöbbünk délután négyre fárad el igazán, ám ha egészséges ebédet választunk, majd délután végzünk egy kis testmozgást, a fáradtság könnyedén megelőzhető.
– Délután már nincs koffein – Kerüljük a koffeint késő délután és este, mert megakadályozza az éjszakai nyugodt alvást.
– Szánjunk időt a megfelelő kikapcsolódásra – Keressünk egy egészséges tevékenységet, ami ellazít, és szánjunk rá időt minden nap a napi rutin részeként.
– Menjünk aludni ésszerű időben – Normális vacsora után menjünk aludni úgy, hogy elegendő időt, vagyis 6-10 órát tudjunk aludni. Kapcsoljuk ki a telefont és a számítógépet legalább egy órával lefekvés előtt, és kerüljük az erőteljes testmozgást késő este. Ezek az intézkedések segítenek lecsillapodni, amikor eljön az alvás ideje.

Hogyan tartsuk be a rutinunkat?

Egy rossz napi rutin leküzdése lenyűgöző akaraterőt igényel. Ha rágcsálnivalót keresünk ebéd helyett vagy görgetünk a közösségi médiában munkaidő alatt, az szabotálja az egészséges terveket, elárasztva az agyat dopaminnal, ami miatt folyton szeretnénk csinálni a cselekvést, akkor is, ha az nem jó nekünk. Ilyenkor a legnehezebb változtatni, de nem lehetetlen.

Ha többet harapunk, mint amennyit meg tudunk rágni, az biztos módszer a kudarcra. Ehelyett válasszunk egy jó rutint , és dolgozzunk rajta.