hello 2022

Leggyakrabban megszegett fogadalmak, és amit tehetsz, hogy sikerüljön megtartani őket

Vannak újévi fogadalmak, amiket nagyon sokan megfogadnak, de aztán rendre kudarcot vallanak. Vagy, mert az elhatározás nem szívből jön, vagy mert nem jól van meghatározva a cél.

A leggyakrabban kívánt és sikertelen fogadalmak közé olyanok tartoznak, mint például:
– Idén lefogyok
– Leszokok a dohányzásról
– Tanulok valami újat
– Diétázni fogok
– Takarékoskodni fogok
– Több időt töltök a családdal
– Új helyekre utazok
– Kevésbé leszek stresszes
– Önkénteskedem
– Kevesebbet iszok

Ezek azok az általános fogadalmak, amiket sokan megfogadnak, de legtöbbször, minden szándék ellenére, nem sikerül őket megtartani.

Hogy miért?

A berögzült szokások megváltoztatása nem egyszerű feladat, ezért mielőtt fejjel előre belemerülnénk az újévi céljainkba, fontos, hogy tegyünk egy lépést hátra, és készüljünk fel a közelgő változásra.

Fontos, hogy ne próbáljunk azonnali, nagy eredményt elérni, a változásoknak fokozatosnak kell lenni. A le fogok fogyni és a diétázni fogok célkitűzés helyett érdemesebb az életmódot váltok célt kitűzni.

Nem szabad semelyik fogadalmunk maratoni sprintként kezelni, semmiképpen ne akarjunk azonnal mindent!

Lehet, hogy a szokások lassú és folyamatos megváltoztatása nem tűnik olyan sikeresnek, olyan nagy durranásnak mint egy azonnali eredmény, de sokkal hatékonyabb, mint a „Mindent akarok, és MOST akarom!” mentalitás. A kis változtatások jobban megragadnak, mert nem ijesztőek ( ha jól csináljuk, szinte észre sem vesszük őket!).

Érdemes a hibáknak is egy kis teret adni. Hiszen emberek vagyunk. Néha elgyengülhetünk. A lényeg, hogy ez ne szegje kedvünk, folytassuk tovább, amit elterveztünk.

A fogadalmak gyakran azért sikertelenek, mert túl sokat akarunk. Mindannyian 25 különböző dolgot szeretnénk megtanulni egyszerre és fél tucat rossz szokástól is megszabadulnánk. Csakhogy nem vagyunk szuperhősök. Ezért érdemes rövid listát készíteni azokról az elhatározásokról, amiket a következő évben teljesíthetünk. És csak szépen, kis lépésekben, pontos célt megfogalmazva érdemes haladni.

Segíthet a fogadalmak megtartásában, ha a nagy célokat kisebbekre bontjuk. Az új helyekre utazok helyett például havi célokat határozhatunk meg.

És még egy tuti tipp, ami segíthet megtartani az újévi fogadalmakat:

Írjuk le a céljainkat!
Fontos, hogy a megfogadott változtatásainkat valamilyen módon dokumentáljuk. Például azért, mert könnyű elfelejteni őket. Bár ez butaságnak tűnik, emberek vagyunk, és emberi dolog, hogy könnyen elterelődik a figyelmünk. Ezen kívül az elhatározások lejegyzése segít tisztázni, hogy mit szeretnénk elérni, és döntéshozatalra kényszerít. A lista készítése megalapozza a szándékot és iránymutatóként szolgálhat ahhoz, hogy milyen lehetőségeket keressünk.

Végül pedig az írott célok emlékeztetnek arra, meddig jutottunk el és mit értünk el. Jó érzés lesz majd visszatekinteni, és tudni, hogy az elhatározásunk megvalósult. Ez pedig ok lesz arra, hogy év végén, visszatekintve felnyissuk azt az üveg pezsgőt, és ünnepeljünk.