hello tavasz

Kertészkedjünk – ezeket a kerti munkákat végezd el áprilisban

A kreatív alkotás, kézimunkázás, barkácsolás mellett a másik nagyon pihentető, stresszoldó és egészséges tevékenység a kertészkedés. Most, hogy végre itt a tavasz, eljött az ideje, hogy végre igazán elinduljon a kerti munkák sora. Néhány kora tavaszi tennivalóval lehet, hogy már kicsit elkéstünk, de azért semmi nincs veszve!

Irány a kert, lássuk, milyen teendőink vannak áprilisban:

Magvásárlás
Mostanra már biztosan eldöntötted, milyen zöldségeket / gyümölcsöket akarsz ültetni a kertedbe. Lehet, hogy már az összes szükséges magot megvásároltad, és alig várod, hogy a földbe kerüljenek, ám lehet, hogy halogattad, és még nincsen meg minden vetőmagod. Ha ez utóbbi az igaz, akkor sincs veszve semmi.
Tervezd meg a kerted – lehet akár papíron, de teheted applikáción is, aztán vásárold meg az összes, még hiányzó vetőmagot.

Építs magaságyást
Van, aki hagyományos ágyásokba veteményez, másoknak pedig bevált a magaságyás, és oda ültet. Ha van kedved és lehetőséged, idén te is próbáld ki és építs egy-két magaságyást. Számtalan vitathatatlan előnye mellett még igazán mutatós is.

Vigyél egy kis komposztot a kertbe
A komposztot legjobb kora tavasszal hozzákeverni a kerti talajhoz. Sok kertész ezt a műveletet márciusban vagy áprilisban végzi. Legideálisabb 2 héttel az ültetés előtt elvégezni ezt a feladatot.

Vannak kertészek, akik inkább ősszel teszik le a komposztot, ezután lefedik egy kis talajjal. Ilyenkor a komposzt átitatja a talajt a tél folyamán, így a tápanyagok a földben előkészülten várják a tavaszi ültetést.

Ha még nincs komposztládád, de idén szeretnél elkezdeni komposztálni, akár saját magad is elkészítheted. Inspirációért keress fel egy könyvesboltot és tájékozódj!

Gaztalaníts
Amíg a talajt napfény, levegő és nedvesség éri, mindig lesznek a kertben „gyomnövények”, hiszen a természet mindig megpróbálja benőni a csupasz talajt, és először a legtermékenyebb növények jelennek meg.

Nem mintha minden gyom rossz lenne. Valójában a leggyakoribb gyomok közül nem is egy ehető. Például a pitypang vagy az útifű is.

Ahhoz azonban, hogy a kerti zöldségeknek jusson elég mindenből, az a legjobb, ha gyommentes ágyásba ültetsz. Így mielőtt ültetni kezdesz, mindenképp szánj időt a talaj előkészítésére.

Gyűjtsd az esővizet!
Az esővíz gyűjtése remek módja annak, hogy a nyár folyamán a kert öntözési igényeit kielégítsd. Nincs is jobb öntözésre a langyos esővíznél! Ennek gyűjtését akár már most tavasszal elkezdheted. Készíts elő gyűjtésre alkalmas hordókat, de te magad is barkácsolhatsz esővízgyűjtő rendszert. Kerti praktikákról, barkácstippekről biztosan remek könyveket találsz a könyvesboltban, ha az üzletközpontba jössz, kényelmes és praktikus ruhákért pedig látogass el a ruházati üzleteink egyikébe.

Ültess!
Ha mindent előkészítettél, megvetted a vetőmagot és az ágyások is ki vannak gazolva, jöhet az ültetés. Az, hogy mit ültethetsz áprilisban, függ az éghajlattól, és attól, mikor volt az utolsó fagy. Ha megfelelőnek ítéled a körülményeket, kezdődhet az ültetés. A kis magvak földbe helyezésekor mindig figyelj az időjárásra, mivel a túl sok eső elmossa a magokat. Még rosszabb, ha a talaj hideg, mert a magok elrothadhatnak. Ha így alakul, az se katasztrófa. Kezdd el új magokkal egy jobb, szárazabb napon. Még a kertészek legjobbjaival is előfordul, hogy az időzítés nem egészen megfelelő. Csak könyveld el veszteségnek, és gyorsan ültess újra.

És hogy miket? Ilyenkor már bátran ültethető a tök, bab, cékla, sárgarépa, mángold, kukorica, uborka, padlizsán, hagymafélék, retek spenót, és még sok egyéb kiskerti növény.

Dísznövényeket is ültethetsz!
A kert rendezése után a hónap végén a tavaszi egynyári növények ültetése is elkezdődhet. Hiszen mit ér a kert virágok nélkül! Tervezd meg, hol lesz a helyük. Akár össze is keverheted őket, hogy színpompás egyveleget nézhess egész nyáron. Ültess például büdöskét, oroszlánszájat, petúniát, vagy válassz kedvedre a számtalan lehetőség közül.

A kertészkedéshez egy szuper kalapért pedig ugorj be az üzletközpontba!

Kertészkedj a balkonon
Nem mindenkinek adatik meg a saját kert. Ennek ellenére ha van erkély, megpróbálkozhatsz a balkongazdasággal. Ehhez kiváló hónap az április. Egy kis borsó, retek, esetleg eper? Ültethetsz néhány gyógynövényt, metélőhagymát, mángoldot, körömvirágot vagy mentát is.

Kertészkedni jó! Kicsiben vagy nagyban, magaságyásban vagy a balkonon – mindenképpen pihentető, stresszoldó, nagyszerű elfoglaltság. A saját termesztésű ételnek pedig egyszerűen nincs párja.