hello egészség

Immunerősítés tippek a téli időszakban: ezt teheted meg magadért és az egészségedért

Fáradtnak érzed magad, gyengének, esetleg folyton meg vagy fázva? Kimerítenek a hideg, téli napok? Mindannyian ismerjük ezt a problémát. Néhány egyszerű dolgot betartva azonban erősíthetjük az immunrendszerünk és egészségesebbek, fittebbek maradhatunk télen, és talán még a közelgő tavaszi fáradtság sem okoz majd gondot.

1. Egyél egészséges ételeket, legyen az étrended kiegyensúlyozott
Kiegyensúlyozott étrenddel fokozhatjuk immunrendszerünk védelmét. Sokféle rostban gazdag étel, rengeteg friss gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű termékek, kiváló minőségű fehérje és zsír fogyasztása az egészséges étkezés alapjai. Győződjünk meg róla, hogy magas antioxidáns tartalmú ételeket is fogyasztunk, ezek megvédik testünk a betegségektől és erősítik az immunrendszert. Figyeljünk oda a vitaminpótlásra: a C-vitamin, a cink, a szelén, a vas és természetesen a D-vitamin fogyasztása mindenképpen szükséges.
Az immunrendszer működéséhez az is fontos, hogy a bélrendszerünkkel minden rendben legyen, és a benne élő jótékony baktériumokra is igen nagy szükségünk van. Ebben lesznek segítségünkre a friss zöldségek és gyümölcsök.

2. A hidratálás télen is fontos – hidratálj
Testünk igen nagy százalékban vízből áll – nem csoda, hogy a hidratálás létfontosságú egész évben – természetesen télen is. Még akkor is, ha nem izzadunk úgy, mint nyáron, a napi 2-3 l folyadék elfogyasztása segíti testünket a tápanyagok felszívásában, a toxinok eltávolításában, védi az ízületeinket és javítja a koncentrálóképességünket.

3. Tölts időt minden nap a szabadban
A szabadban futás vagy edzés, de még a séta is erősíti immunrendszerünket. Ne tántorítson vissza senkit az, hogy hideg van. A rendszeres mozgás immunerősítő hatással bír, és ha mindez a szabadban történik az külön jó. A friss levegő nagyon jó hatással van a szervezetre, javítja a közérzetet, csökkenti a feszültséget és még energiával is feltölt. Ha nem akarsz fázni, az üzletközpontban számtalan csodaszép és meleg ruhát találsz, amiben bátran kimerészkedhetsz.

4. Vigyázz magadra
A hideg, a sötét, borús napok lehangolttá teszik az embert, könnyebben leszünk idegesek, stresszesek. A stressz pedig, főképpen, ha tartós, megviseli az immunrendszert. Gyakorlatilag olyan, mint egy gyulladás, amit mindenképpen érdemes elkerülni. Az immunrendszerünk védelme és erősítése érdekében tehát kerüljük a stresszt, lazítsunk sokat és csináljunk számunkra boldog pillanatokat okozó dolgokat. Vegyünk egy pihentető fürdőt, olvassunk egy jó könyvet, lazítsunk a tv előtt vagy menjünk el egy jó vásárlókörútra valamelyik bevásárlóközpontba – ahol a pihenéshez kapcsolódó termékeket, könyvet, kényeztető kozmetikumokat, vagy egy szép ruhát is beszerezhetünk.
és végén.

5. Aludj sokat
Azok az emberek, akik éjszakánként kevesebb mint hét órát alszanak, háromszor nagyobb eséllyel lesznek betegek. Szoros kapcsolat áll fenn ugyanis az immunrendszer egészsége és a pihentető alvás között. A pihentető alvásnak köszönhetjük, hogy a szervezetünk regenerálódni tud, ezáltal visszanyerheti erejét.

6. Gyakran és alaposan moss kezet
Naponta hányszor fogunk kezet, érintünk meg ajtógombokat vagy kezelünk pénzt? Minden nap több ezer kórokozóval lépünk kapcsolatba. A jelenlegi élethelyzetünkben különösen, de egyébként is kiemelten fontos, hogy naponta többször mossunk kezet bő szappannal és meleg vízzel. Egy kézmosás ne legyen pillanatnyi, tartson legalább 30 másodpercig.

7. Rendszeresen tisztítsd meg a gyakran használt eszközeidet
Ahhoz, hogy védjük magunk, nem elég csak a kezünket tisztán tartani. Készülékeink is hemzsegnek a baktériumoktól. Naponta többször is megérintjük az okostelefont, táblagépet, laptopot vagy a távirányítót. Rendszeresen tisztítsuk meg ezeket is, ezzel is csökkentve a környezetünkben lévő kórokozók számát.