hello nyár

Hogyan izzadjunk kevesebbet: módszerek az izzadás csökkentésére

Izzadás. Mikor is lenne aktuálisabb a téma, mint nyáron, amikor hét ágra süt a nap, a hőmérő higanyszála magasra kúszik, és mindenki csak egyetlen dologra vágyik a tűző napsütésben – árnyékra.

Vannak izzadósabb, és vannak izzadásra kevésbé hajlamos emberek. Vannak akik csak stresszhelyzetben, mások a legkisebb mozgásra és a legkisebb felmelegedésre is verejtékeznek.

A nyári melegre, vagy aktív mozgásra jelentkező izzadás az agy válaszreakciója, amivel igyekszik a felmelegedett testet lehűteni. Ilyenkor az ekrin mirigyek aktiválódnak. Ahogy a verejték elpárolog a bőrünkről, hőenergiát szív el a testtől, így lehűlünk.

Sok dolog befolyásolhatja, hogy ki mennyire izzad. Genetikai tényezők és öröklött hajlamok befolyásolják leginkább, de néhány egyéb tényező is fontos szerepet kap, amit bizony befolyásolhatunk, így a verejtékezés ha meg nem is szüntethető, a mértéke csökkenthető.

Figyeld, mit eszel!
Nem, nem úgy, mint egy diéta esetében, de mégis érdemes odafigyelni, ugyanis sok olyan étel van, ami befolyásolja akár izzadtságunk mennyiségét, akár izzadtságunk illatát. A forró és fűszeres ételek például verejtékezést válthatnak ki (arcra, fejbőrre és nyakra korlátozódva). A fokhagyma, a hagyma és bizonyos fűszerek pedig kissé éretté vagy csípőssé tehetik az izzadságot. 

Alkohol és kávé mértékkel
Az alkohol miatt a testhőmérséklet emelkedik, a koffein pedig emelheti a pulzust és serkenti izzadtságot is. Érdemes csökkenteni vagy teljesen elhagyni az alkoholt és a kávét, és máris csökken a verejték mennyisége.

Testápolók, krémek csak okosan!
Nem árt kerülni a testápolókat, hidratáló krémeket, erős sminkeket vagy bármit, ami egy plusz réteget rak a bőrre. Ha más bőrbetegségek miatt mégis használni kell krémeket, érdemes az üzletközpontunk drogériájában olyan könnyű, olajmentes formulákat keresni, amik jobban felszívódnak.

Használj izzadásgátlót!
Golyós deo, krém, hónalj spray számtalan fajtája vár a drogériában. Szerepe a dezodorokkal szemben az, hogy csökkenti a nedvességet a bőr felszínén. (A dezodorok csak a testszag kialakulását gátolják, vagy a kellemetlen szagokat csökkentik.)
Az izzadásgátló az izzadságmirigyekre hat, aluminiumsót tartalmaz, ami átmenetileg elzárja a verejtékmirigyek kivezetőnyílását, ezzel csökkenti az izzadság mennyiségét.
Izzadásgátló mellé jó ötlet a dezodor használata is. Az a legjobb, ha mindkét termékből van kéznél, hogy kombinálható legyen a kettő a friss közérzetért.

Amit még megtehetsz:

– Tarts nedves törlőkendőt a táskádban, hogy könnyedén felfrissítsd magad, ha szükséged van rá.
– Mindig legyen nálad víz, hiszen fontos a folyadékveszteséget pótolni.
– Ne ülj közvetlen napfényben: ha kint vagy keresd az árnyékot, ha beltérben vagy használj redőnyt. – Ha kell vegyél egy frissítő fürdőt nap közben, és tedd ugyanezt közvetlen lefekvés előtt, de ha erre nincs lehetőség, gyors megoldásként mosd meg az arcod és a nyakad, az is roppant frissítő.

Dezodor és izzadásgátló számtalan megtalálható az üzletek polcain. Válogass magadnak kedvedre, válassz többet, és a meleg napokon mindig hordj magaddal a táskádban is belőlük, így soha nem érhet kellemetlen meglepetés.